Home » Blog » Persoonlijke groei » Hoe vind je een goede (yoga)retreat?
Coach Retreat

Hoe vind je een goede (yoga)retreat?

door | 1 sep, 2020 | Persoonlijke groei, Yoga

Hoe kies je een goede yogareis?

Met de populariteit van yoga stijgt ook het aanbod aan yogareizen en retreats. Naast professionele reisorganisaties bieden ook veel yogastudio’s één of meer keer per jaar een yogareis aan. Op een zonnig eiland, tussen de rijstvelden, op een boot, in de sneeuw… het aanbod is zo groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Hoe kies je nu een goede yogareis?

Retreat of vakantie

Allereerst is het belangrijk voor jezelf duidelijk te krijgen wat voor reis je zoekt. Wil je lekker op vakantie, iets zien van de omgeving waar je bent, genieten van lekker eten en een drankje en als kers op de taart dagelijks een yogales?
Of wil je juist een intensievere yogaweek, met dagelijks 2 of meer yoga- en meditatiesessies, aandacht voor gezond eten en juist alcohol en andere genotsmiddelen even laten staan?
Het eerste is meer een yogavakantie en het laatste een echte retreat. Die vaak nog gecombineerd kan worden met detoxen.

De groep

Tenzij je een retreat boekt met individuele lessen, zijn bijna alle yogareizen groepsreizen. Veel  deelnemers aan yogareizen komen alleen. Ze zijn ofwel single of kiezen ervoor partner en eventuele kinderen thuis te laten. Het feit dat bijna iedereen alleen is gekomen schept direct een band. Het is voor alle deelnemers een beetje spannend, wie ga je treffen in de groep en klikt het.
Hoewel het natuurlijk fijn is om met een groep op te trekken en ervaringen te delen is het goed om voor ogen te houden dat je er bent voor jezelf. Een yoga retreat is echte me-time. Volg dus vooral je eigen behoeften en voel je zeker niet schuldig als je er soms voor kiest je eigen plan te trekken.

Taal

Als je boekt bij een Nederlandse organisatie worden in de meeste gevallen de yogalessen in het Nederlands gegeven. Er reist dan een Nederlandse yogadocent met de groep mee. Er zijn ook retreats die met internationale groepen werken. De lessen worden dan in het Engels gegeven en je komt in een groep met verschillende nationaliteiten.

Professionals

In Nederland zijn een paar reisorganisaties gespecialiseerd in het organiseren van retreats. Zij kennen de weg in de reiswereld en begeleiden hun reizen op een professionele manier. Voor de yogalessen huren zij deskundige en gediplomeerde yogadocenten in.
Veel yogastudio’s organiseren ook yogareizen. Je kunt dan op reis met je favoriete yogadocent en krijgt je vertrouwde yogalessen, alleen dan op een meer exotisch plekje. Een goede yogadocent maakt echter nog niet persé een goede reisleider en/of touroperator.

Goed verzekerd op reis

Als we een vakantie boeken weten we wel dat we moeten opletten of een reisorganisatie is aangesloten bij ANVR en SGR of andere garantieregeling. Maar er wordt vaak vergeten hier ook op te letten bij het boeken van een yogareis. Elke reisorganisatie in Nederland die een pakketreis aanbiedt, is verplicht te beschikken over een goede garantieregeling. Deze garantieregeling zorgt er voor dat wanneer het bedrijf in problemen komt, jij toch jouw reis kunt afmaken en na afloop weer naar huis kunt vliegen. Of als het gebeurt voor vertrek dat jij je betaalde reissom terugkrijgt.

Een pakketreis is een reis die minimaal bestaat uit een overnachting en daarnaast vervoer of een andere dienst. Een yogareis valt hier dus ook onder, ook als je zelf het vervoer moet regelen. Immers naast de overnachting(en) zijn ook de yogalessen inbegrepen. En vaak ook een excursie. Deze garantie verplichting geldt niet alleen voor professionele reisorganisaties maar ook voor elke yogastudio die een reis aanbiedt.
Als je boekt bij een studio of organisatie die niet over een garantieregeling beschikt, weet dan dat zij daarmee de wet overtreden en dat jij een financieel risico loopt.

Naast SGR zijn er ook GGTO en STO; goede garantieregelingen, speciaal voor de meer specialistische reisorganisaties. Elk bedrijf dat bij één van deze organisaties is aangesloten voert het bijbehorende logo op hun website. Je ziet dus in één oogopslag of je goed verzekerd op reis gaat.

Overigens vervangt deze regeling niet jouw persoonlijke reis- en annuleringsverzekering.
Waarvan we aanraden die ook altijd af te sluiten en wat bij sommige reisorganisaties verplicht is. Ga met al deze tips in gedachten op zoek en vind de retreat die perfect bij jou past.

Zelf organiseren

Ben jij yogadocent en droom je van het organiseren van je eigen yogareis? Monique de Boer is coach en zij helpt je graag bij het waar maken van deze droom. Monique heeft in 2001 Artemis Yogacentrum opgericht en in 2006 de reisorganisatie Artemis Body & Mind Reizen. Tussen 2006 en 2017 organiseerde zij meer dan 100 yoga- en coachreizen. 

Benieuwd naar wat Monique voor je kan betekenen? Neem eens contact op!

Artemis Body & Mind

Lekker in je vel zitten betekent niet alleen dat je lichamelijk fit bent maar ook dat je mind in balans is.
Zoals onze naam al zegt richten we onze aandacht op beide: een gezonde geest in een gezond lichaam.
We begeleiden je graag naar de beste versie van jou.

Gerelateerde artikelen

Ken jezelf met het Enneagram

Ken jezelf met het Enneagram

Het Enneagram is een psychologisch karaktermodel. Inzicht in het Enneagram kan je helpen inzicht te krijgen in jezelf. Waar komt jouw gedrag vandaan? Wat zijn je motivaties en onderliggende overtuigingen om te handelen zoals je handelt?

Lees meer
Flexibiliteit

Flexibiliteit

Leer door yoga omgaan met veranderingen en tegenslagen in je leven. 
Een flexibel lichaam is in staat zich te bewegen in verschillende houdingen en posities. Een flexibele geest beweegt mee met de wisselende omstandigheden van het leven. Het zorgt dat je je aanpast als je situatie verandert.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin