Home » Blog » Persoonlijke groei » Ken jezelf met het Enneagram

Ken jezelf met het Enneagram

door | 11 okt, 2020 | Coaching, Persoonlijke groei

Het Enneagram is een 5000 jaar oud persoonlijkheidsmodel. Inzicht in het Enneagram kan je helpen inzicht te krijgen in jezelf. Waarom doe je wat je doet? Wat zijn je motivaties en onderliggende overtuigingen om te handelen zoals je handelt?

Je karakter

Het Enneagram ziet eruit als een cirkel met daarop 9 punten die de Enneatypen (karaktertypen) genoemd worden en die onderling met elkaar verbonden zijn. In ieder van ons zijn alle 9 enneatypen aanwezig. Maar meestal is er één type dominant. De Enneatypen laten de manier zien waarop jij in het leven staat. Het geeft inzicht in je karakter, kwaliteiten en valkuilen. Het Enneagram legt bloot wat de motivaties zijn voor je bewuste en onbewuste gedragspatronen, hoe je omgaat met problemen, wat je talenten zijn, waar je beperkingen liggen en hoe je je gedraagt in contact met anderen.

Persoonlijke groei

Het Enneagram biedt een handvat om te werken aan je eigen persoonlijke groei. Je leert jezelf en anderen beter begrijpen en snapt waarom mensen op een bepaalde manier reageren.

Welk type ben jij?

Er zijn verschillende manieren om er achter te komen wat jouw dominante Enneatype is.
Je kunt een online test doen (bijvoorbeeld bij het Enneagramcollege), je kunt je verdiepen in de typen en zo zelf uitvogelen wat jouw type is of je laat het door middel van spiertesten uittesten door een Enneagram coach. Dit laatste geeft de meest betrouwbare uitslag omdat met spiertesten de uitslag niet gemanipuleerd kan worden, wat met een vragenlijst wel kan. Iedereen heeft nu eenmaal zijn eigen “blinde vlek” waardoor je soms eigenschappen van jezelf niet objectief kunt bekijken.

Je essentie

Gedurende je leven kun je veranderen van dominant Enneatype. Gebeurtenissen of trauma’s in je leven kunnen zodanig van invloed zijn, dat je je gedrag gaat aanpassen. Dit zorgt er vaak voor dat je op een later moment in je leven “vastloopt”. Je gedrag komt dan niet meer overeen met wie je werkelijk in essentie bent. Een EIK coach (Enneagram Integratie Kunde) kan je helpen de lagen af te pellen en je terug brengen naar je essentie type.

Monique de Boer is Enneagram coach en EIK therapeut. Ze geeft regelmatig workshops over het Enneagram en kan je als coach helpen jouw essentie type te ont-dekken en je helpen de beste versie van jezelf te zijn.

De 9 Enneagram typen

1. Perfectionist
Type 1 is gericht op perfectie, heeft hoge normen en waarden en vindt dat alles altijd beter kan. Ze zijn bang om fouten te maken en hechten aan regels en structuur.
Ze zijn intelligent, eerlijk en betrouwbaar. Ze onderdrukken hun woede tot ineens onverwachts en uitbarsting volgt.

2. Helper
Type 2 is gericht op het helpen van anderen. Ze weten wat de ander nodig heeft. Ze gaan daarbij voorbij aan hun eigen wensen en noden. Ze zetten zich graag in voor de ander en verwachten er liefde voor terug. Ze zijn over het algemeen warm en vriendelijk maar kunnen ook dominant en manipulatief zijn.

3. Winnaar
Type 3 is succesvol en werkt hard. Het imago en status zijn belangrijk. Ze zijn competitief, willen winnen en vermijden mislukkingen. Ze zijn zelfverzekerd, actief en doelgericht, maar kunnen ook narcistische trekjes vertonen.

4. Romanticus
Type 4 is creatief en gevoelig. Ze voelen zich anders dan de rest en zijn emotioneel onstabiel. Hoge pieken, diepe dalen is typisch voor type 4. Ze zijn empathisch en delen graag hun gevoelens. Ze waarderen schoonheid en zijn zelfbewust.

5. Waarnemer
Type 5 wil graag alles begrijpen en doorgronden. Ze hebben een grote behoefte aan kennis en trekken zich in zichzelf terug om te analyseren. Ze houden niet van emoties en geven ook niet om uiterlijk.

6. Loyalist
Type 6 is op zoek naar zekerheid. Ze gaan graag op in een groep en willen dingen samen doen. Ze hebben behoefte aan veiligheid en ontvangen graag goedkeuring van anderen. Ze zijn trouw, loyaal en steken graag de handen uit de mouwen.

7. Avonturier
Type 7 heeft een sterke behoefte aan plezier en avontuur. Ze proberen pijn te vermijden. Ze zijn spontaan, altijd in voor actie en optimistisch. Ze zijn impulsief en hebben weinig discipline.

8. Baas
Type 8 is krachtig en vol zelfvertrouwen. Ze zijn dominant, weten wat ze willen en goed in leiding geven. Ze willen graag controle houden en laten hun kwetsbaarheid niet zien. Ze helpen anderen graag.

9. Bemiddelaar
Type 9 is stabiel en vriendelijk. Ze hebben moeite met keuzes maken en snel tevreden. Ze willen graag de vrede bewaren en gaan confrontaties uit de weg. Ze zijn gezellig en meegaand maar komen niet voor zichzelf op.

Meer met het Enneagram

Wil je graag met het Enneagram aan de slag om jezelf beter te leren kennen en veranderingen in je leven aan te brengen? Neem dan eens contact op voor een kennismakingsgesprek of volg één van de workshops. 

Artemis Body & Mind

Lekker in je vel zitten betekent niet alleen dat je lichamelijk fit bent maar ook dat je mind in balans is.
Zoals onze naam al zegt richten we onze aandacht op beide: een gezonde geest in een gezond lichaam.
We begeleiden je graag naar de beste versie van jou.

Gerelateerde artikelen

Flexibiliteit

Flexibiliteit

Leer door yoga omgaan met veranderingen en tegenslagen in je leven. 
Een flexibel lichaam is in staat zich te bewegen in verschillende houdingen en posities. Een flexibele geest beweegt mee met de wisselende omstandigheden van het leven. Het zorgt dat je je aanpast als je situatie verandert.

Lees meer
Yoga maakt fit, blij en ontspannen

Yoga maakt fit, blij en ontspannen

Yoga maakt fit, blij en ontspannen. Yoga is dé manier om aan je fysieke, mentale en emotionele gezondheid te werken. Er zijn tal van wetenschappelijke studies die aantonen dat yoga een positief effect heeft op je gevoel van welzijn.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin