Home » Blog » Yoga » Flexibiliteit

Flexibiliteit

door | 1 nov, 2020 | Persoonlijke groei, Yoga

Flexibel met Yoga

Leer door yoga omgaan met veranderingen en tegenslagen in je leven. 

Flexibiliteit betekent volgens het woordenboek “gemakkelijk kunnen aanpassen aan veranderingen.” Naast flexibiliteit van materialen (denk aan een elastiekje) kan het van toepassing zijn op je lichaam en op je geest.

Een flexibel lichaam is in staat zich te bewegen in verschillende houdingen en posities. Een flexibele geest beweegt mee met de wisselende omstandigheden van het leven. Het zorgt dat je je aanpast als je situatie verandert. Je blijft niet star vasthouden aan hoe het was maar je staat open voor nieuwe wegen. Je beweegt zonder tegenstribbelen mee met de stroom en treedt onverwachte wendingen moedig en met een open mind tegemoet.


You bend so you don’t break

 

Soepel en lenig

Binnen de yoga filosofie zijn lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het beoefenen van yoga is niet slechts een reeks gymnastiek oefeningen die goed zijn voor je lijf, maar juist ook een oefening in het versoepelen van de geest.

Door regelmatig yoga te doen wordt je lichaam vanzelf soepeler en leniger. Je zult merken dat je steeds makkelijker gaat bewegen en dat ook die moeilijke asana’s (yoga houdingen) je steeds makkelijker afgaan en dat het steeds fijner voelt.

De eerste keer

Herinner je je eerste yogales nog? Misschien stond je zuchtend en steunend op de mat, denkend “dat leer ik nooit”. Maar door naar de lessen te blijven komen leer je hoe je je zo kunt concentreren op de houding en je adem dat je steeds meer weerstand kunt loslaten. En zo komen met iedere yogales je tenen een klein stukje dichterbij.

Body & Mind

Het soepel makende effect van yoga op je lichaam is minstens even groot op je geest. Concentratie- en ademoefeningen, meditatie en ontspanning zorgen dat je geest tot rust komt. Je gaat ervaren dat deze rust er voor zorgt dat je meer “aankunt”. Je staat meer open voor veranderingen en laat je minder snel van je stuk brengen. Tijdens de yogales leer je dat hoe meer je de weerstand loslaat en hoe meer je ontspant, hoe verder je in een houding komt.
Deze wijsheid neem je met je mee als je van de mat afstapt.

Als je van de mat afstapt…

Want eenmaal met je voeten weer buiten de yogastudio begint de yogales pas echt. In het dagelijks leven kom je ontelbaar veel momenten tegen die van je vragen je weerstand los te laten en mee te bewegen met de veranderende omstandigheden. Breng dan alles wat yoga je heeft geleerd in de praktijk.

Zelf ervaren

Wil jij ook flexibel worden met yoga? Ben je benieuwd wat yoga voor jou kan doen? Elke yogaschool biedt wel de mogelijkheid een proefles of een introductiecursus te volgen.

In Artemis, centrum voor body & mind in IJsselstein (Utrecht) hebben we een uitgebreid aanbod aan yoga- en meditatielessen. Je bent van harte welkom een gratis proefles mee te doen.

Artemis Body & Mind

Lekker in je vel zitten betekent niet alleen dat je lichamelijk fit bent maar ook dat je mind in balans is.
Zoals onze naam al zegt richten we onze aandacht op beide: een gezonde geest in een gezond lichaam.
We begeleiden je graag naar de beste versie van jou.

Gerelateerde artikelen

Echte mannen doen aan yoga

Echte mannen doen aan yoga

Gelukkig hebben we het “geiten-wollen-sokken” imago al enige tijd afgeschud, toch blijft het aantal mannen in een yogales achter bij de dames. Jammer want de positieve effecten van yoga zijn natuurlijk net zo goed voor mannen.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin